Роз’яснення Інспекції щодо найбільшої кількості санкціонованих сміттєзвалищ на території Вінниччини !!!


Днями, інформаційний простір сколихнули новини щодо першості Вінниччини по загальній кількості місць видалення твердих побутових відходів.  Державна екологічна інспекція у Вінницькій області, як територіальний орган, що здійснює державний нагляд (контроль) за додержанням вимог законодавства з питань поводження з відходами, не  може залишатися осторонь та хоче внести роз’яснення з приводу даного питання.

Згідно даних Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької обласної державної адміністрації на території області нараховується 724 паспортизованих місць видалення твердих побутових відходів. Розпочинаючи з 2000 року керівництвом області було прийнято рішення паспортизувати всі місця видалення відходів, які відповідали основним вимогам екологічної безпеки та санітарним нормам того часу.

Може виникнути питання, для чого створювати таку кількість місць видалення твердих побутових відходів та надавати їм статусу паспортизованих ? Однак, паспорт місця видалення відходів не є документом дозвільного характеру, а визначає лише основні характеристики місця видалення відходів та його просторове розміщення. Тобто, наявність чи відсутність паспорту місця видалення  відходів не надає права експлуатувати дане місце видалення відходів. Більше того, навіть при закритті місця видалення відходів паспорт не анулюється, а лише вноситься відмітка про його закриття.

Такий крок дав змогу повноцінно оцінити наявність інфраструктури для захоронення твердих побутових відходів на території області та вибудувати стратегію щодо впровадження системи поводження з побутовими відходами на території Вінниччини.

Тобто, можна стверджувати, що в інших областях не створено повноцінну систему обліку непаспортизованих  сміттєзвалищ, які все ж таки використовуються громадами, як повноцінні місця видалення твердих побутових відходів без альтернативи.

На сьогодні, на території Вінницької області, переважна більшість несанкціонованих сміттєзвалищ носить непостійний характер.

Розпорядженням  Кабінету Міністрів України від 20.02.2019р. № 117-р затверджено Національний план управління відходами до 2030 року. На підставі даного плану розробляється Регіональний план управління відходами Вінницької області на період до 2030 року. Даним Планом передбачається оптимізація кількості місць видалення відходів шляхом припинення експлуатації сміттєзвалищ, які не відповідають вимогам чинного законодавства та створення орієнтовно 5-6 кластерів, що обслуговуватимуть територію області.

 На жаль, ця реформа гальмувалася невизначеністю у сфері децентралізації. Сподіваємося, що створення повноцінних об’єднаних територіальних громад сприятиме закінченню реформи в сфері поводження з відходами.

Відповідно до покладених завдань Державною екологічною інспекцією у Вінницькій області постійно проводяться перевірки щодо дотримання вимог екологічної безпеки при експлуатації місць видалення твердих побутових відходів. Сподіваємося, що створені територіальні об’єднані громади не чекатимуть судових позовів щодо призупинення експлуатації місць видалення твердих побутових відходів, а налагодять повноцінну систему збирання, транспортування, сортування та подальшого поводження з відходами на підпорядкованих територіях.


* Така кількість сміттєзвалищ зумовлена тим, що на території Вінницької області (для прикладу станом на 01.02.2013 року) налічувалось 1508 населених пунктів, 661 сільських рад ,  28 селищних рад та 18  міських рад.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці