Що таке добросусідство?

До Державної екологічної інспекції у Вінницькій області періодично надходять звернення громадян щодо поширення неприємних запахів із сусідніх будинковолодінь внаслідок утримання сільськогосподарських тварин або задимлення внаслідок роботи опалювальних пунктів, грубок для приготування їжі, руху автомобільного транспорту.

Звертаємо увагу на те, що чинним природоохоронним законодавством, зокрема Законом України «Про охорону атмосферного повітря», не визначено обовязків фізичних осіб (громадян України) отримувати дозволи на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Однак, вищеописані питання можуть бути розглянуті у контексті дотримання громадянами правил добросусідства.

Що ж ми розуміємо під терміном добросусідство?

Зміст добросусідства визначений Земельним кодексом України (далі - ЗКУ). Так зокрема, відповідно до статті 103 ЗКУ власники та землекористувачі земельних ділянок повинні обирати такі способи використання земельних ділянок відповідно до їх цільового призначення, при яких власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок завдається найменше незручностей (затінення, задимлення, неприємні запахи, шумове забруднення тощо). Частина друга цієї ж статті передбачає, що власники та землекористувачі земельних ділянок зобов'язані не використовувати земельні ділянки способами, які не дозволяють власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок використовувати їх за цільовим призначенням (неприпустимий вплив). Стаття 104 ЗКУ надає право власникам та землекористувачам земельних ділянок вимагати припинення діяльності на сусідній земельній ділянці, здійснення якої може призвести до шкідливого впливу на здоров'я людей, тварин, на повітря, земельні ділянки та інше.

Куди звертатися ?

Частина 3 статті 158 ЗКУ покладає повноваження щодо розгляду та вирішення земельних спорів щодо меж земельних ділянок, що перебувають у власності і користуванні громадян, обмежень у використанні земель, земельних сервітутів, а також додержання громадянами правил добросусідства на органи місцевого самоврядування. Частина 5 цієї ж статті передбачає що у разі незгоди власників землі або землекористувачів з рішенням органу місцевого самоврядування спір вирішується у судовому порядку.

Наголошуємо, що відповідно до повноважень визначених законодавством, представники Державної екологічної інспекції у Вінницькій області не уповноважені розглядати спори з питань дотримання громадянами правил добросусідства, однак можуть долучатися роботи комісій створених органами місцевого самоврядування для розгляду таких питань.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці