Попит формує пропозицію

В ході заходів щодо протидії  фактам збору та торгівлі червонокнижними видами рослин на території Вінницької області фахівці Інспекції зіштовхнулися із сумною реальністю - цілковите толерування (заохочення) суспільством процесу знищення рідкісних і тих, що перебувають під загрозою зникнення видів рослинного світу.

Неодноразові коментарі в соціальних мережах та заклики простих перехожих до інспекторів під час складання адміністративних матеріалів відносно порушників, мовляв: «за таке штраф накладати не на часі», «невже не має нагальніших проблем», «це єдиний варіант людини заробити на життя» свідчать про нерозуміння глибини даної проблеми. Нажаль, на сьогодні, додався ще один сумний та маніпулятивний аргумент порушників: «всі кошти виручені від продажу рослин, я планую потратити на купівлю дронів для сил оборони».

Отож, враховуючи вищевказане, ми в черговий раз пропонуємо впевнитись чому так важливо зберегти червонокнижні види рослин.

На території Вінниччини найпоширенішими видами червонокнижних рослин, які можна побачити на ринках є Підсніжник білосніжний (Galanthus nivalis), Цибуля ведмежа (Аllium ursinum), все рідше зустрічається Пролісок дволистий (Scilla bifolia) та Білоцвіт весняний (Leucojum vernum). Варто відзначити, що всі ці рослини можна віднести до категорії першоцвітів (ранньовесняних квітів), що розквітають ще до появи листків на деревах.

Річ у тім, що всі рослини це не окремі елементи, а частини великої природної екосистеми, які підтримують її баланс. Особливо це стосується першоцвітів, оскільки вони розквітають у період, коли відсутні інші квітучі рослини. Їх нектар та пилок є єдиним джерелом живлення для багатьох видів комах. Зникнення комах, може призвести до поширення їх природних ворогів, комах інших видів, які являються шкідниками дерев. Крім того, комахи являються харчовою базою для птахів, що проживають в ареалі поширення тих чи інших рослин. Насправді, навіть при всіх нинішніх технологіях чітко спрогнозувати ланцюжок змін, які відбудуться в екосистемі  внаслідок зникнення частини її елементів не можливо.

Нажаль, попри всі заклики в засобах масової інформації, громадяни продовжують нищити першоцвіти. Попри збільшення розмірів штрафних санкцій і всі прохання з боку органів місцевого самоврядування, органів державної влади та природоохоронних організацій не купувати та не продавати першоцвіти, «совкова традиція» засвідчувати свою увагу та турботу букетиком підсніжників щоразу перемагає.

На сьогодні перелік рослин Червоної книги України, які мають статус «зниклий у природі»  налічує 12 видів, туди входить зокрема і Шильник водяний (Subularia aquatica), який колись можна було побачити біля м. Могилів-Подільський. Чи поповниться даний перелік новими видами в майбутньому, залежить від кожного з нас. 

Отож, вкотре закликаємо всіх пам’ятати, що купуючи червонокнижні види рослин ви не тільки толеруєте порушення законодавтсва, але і стимулюєте подальше нищення природних ресурсів збирачами та продавцями «забороненого товару».










ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці