Спалювання залишків сухої рослинності – непоправна шкода довкіллю!

 З настанням потепління на Вінниччині частішають випадки спалювання залишків сухої рослинності. Через спалювання сухих трав’яних решток та очеретів гинуть перші зайченята, які народжуються у березні та інші види тварин і птахів, для яких суха рослинність є місцем їхнього проживання та схову. Після пожежі в рази зменшується видовий склад флори і фауни.

Працівники Державної екологічної інспекції у Вінницькій області постійно здійснюють моніторинг щодо недопущення спалювання сухої рослинності шляхом проведення рейдових перевірок та роз’яснювальної роботи серед населення.

Відповідно до чинного законодавства особи, винні у виникненні пожеж у екосистемах, можуть бути притягнуті до адміністративної та кримінальної відповідальності. За самовільне спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків громадянам загрожує штраф у розмірі від 3060 до 6120 грн та посадовим особам від 15 300 до 21 420 грн.

У разі, якщо під час випалювання рослинності буде виявлено загиблі тварини, порушнику додатково будуть нараховуватись збитки, завдані державі.

Також наголошуємо, що під час дії воєнного стану спалювання сухої трави чи іншої рослинності може бути кваліфіковано правоохоронними органами як диверсія згідно ст.113 ККУ.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці